Posicionament de la PAH sobre l’Oficina de Mediació de l’Ajuntament de Lleida

Avui s’ha aprovat al ple de l’Ajuntament de Lleida el conveni entre el Col·legi d’Advocats i la Paeria per tal de crear l’Oficina de Mediació per a persones amb problemes amb la seva hipoteca.

Les preguntes que ens fem són: pot un ajuntament endeutat fins a les celles gestionar correctament la mediació amb uns bancs a qui deu diners? Ens en podem refiar que el mateix Govern Municipal que, sense cap escrúpol, va contribuir a crear i desenvolupar la bombolla immobiliària a Lleida, pugui treure’ns del forat negre de les execucions hipotecàries a la ciutat?

Ens ha semblat molt estrany que el Govern Municipal del PSC no s’hagi aproximat a la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca per parlar de les autèntiques necessitats de les víctimes d’aquest drama, provocat per la dictadura financera a la que estem sotmesos i que compta amb el vist-i-plau d’alguns partits polítics.

Pensar que amb l’Oficina de Mediació es resoldran tots els problemes en aquest camp, és un error molt greu ja que, com s’ha demostrat a altres ciutats, la mediació que realitzen s’acaba basant bàsicament en l’acceptació incondicional de les mesures plantejades per la mateixa entitat bancària, independentment dels interessos de la persona afectada. Massa sovint, aquestes meses accepten refinançaments i carències, esdevenint així autèntics llasts en el futur personal d’aquella família. Si actualment no poden pagar, com s’ho faran per fer-se càrrec de les noves quanties? I quan el termini de carència acabi, què passarà amb les hipoteques de les famílies? Un altre refinançament? I així fins a l’infinit, carregant amb major quantia l’endeutament familiar? Quines perspectives laborals de futur tenim en aquest país per ampliar les hipoteques de la gent més entrampada? Cal lluitar per la dació en pagament, encara que les entitats bancàries -moltes d’elles rescatades amb diner públic- s’hi neguin. També cal garantir el dret constitucional a un habitatge digne, qüestió que l’Ajuntament ni en el passat, ni actualment, no compleix. Fins i tot ha fomentat l’especulació en aquest camp.

La solució passa per dues línies:

En primer lloc, per canviar el marc legal actual en matèria hipotecària. Per això des de la PAH i moltes altres entitats (UGT, CCOO, Mesa del Tercer Sector, Coordinadora d’Associacions de Veïns…) hem iniciat una Iniciativa Legislativa Popular per tal de garantir la dació en pagament retroactiva, la moratòria de tots els desnonaments i el foment del lloguer social. Mentre no es canviï aquest marc legal, qualsevol iniciativa, únicament mediadora, per part d’administracions locals, està avocada al fracàs. Caldria un compromís de tots els partits polítics lleidatans per tal de pressionar a les seves respectives forces i poder canviar el marc legal d’una vegada.

En segon lloc, si realment hi ha un interès real des de l’Ajuntament de Lleida per trobar una solució a la greu circumstància que estem vivint cal que d’una vegada per totes s’entengui que s’ha de crear una “Mesa d’Emergència”. Aquesta mesa hauria d’estar formada per administracions, entitats socials que estan vivint de prop aquest drama, sindicats, entitats bancàries i partits polítics. L’objectiu seria buscar solució per totes aquelles qüestions socials que la proposta aprovada per l’ajuntament no engloba: necessitats habitacionals (nou habitatge social en cas de desnonament…) necessitats psicològiques (esfondrament moral de la persona) necessitats bàsiques (aliment, vestit…) formació ocupacional, foment d’ocupació pública, mediació bancària etc. Totes aquestes mesures servirien per donar una resposta pal·liativa a grans necessitats que no estan cobertes, i que requereixen la complicitat de tots els agents citats.

Des de la PAH estenem la mà al govern municipal per posar-nos a treballar conjuntament en aquestes línies per tal de donar una resposta contundent, humana i sobretot implicada en la solució del gran drama que estem vivint.

On mai ens trobarà la Paeria de Lleida és en les polítiques de maquillatge polític com la que han aprovat avui, en la venda de fum mediàtic i, el que és pitjor, en donar falsa esperança a famílies desesperades que se’n refiaran de l’administració local i poden acabar molt pitjor. Per això la PAH es compromet a fer un seguiment continu de tots els casos que siguin tractats per aquesta Oficina per veure com s’està gestionant i tractant la dignitat de la ciutadania lleidatana afectada per les hipoteques i aquesta estafa que alguns encara anomenen crisi.

L’espectacle que avui hem viscut al Ple de l’Ajuntament ha estat escandalós. En diuen democràcia, però no ho és.

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Lleida

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s